مسئول کمیته برنامه‌ریزی درسی دانشگاه فردوسی تاکید کرد؛

لزوم تعریف آموزش‌های دانشجویان در راستای نیاز بازار

مسئول کمیته تخصصی برنامه‌ریزی درسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: ما باید بتوانیم آموزش‌های دانشجویان را بیشتر در راستای نیاز بازار تعریف کنیم.

دکتر مرتضی کرمی در گفتگو با ایسنا، عنوان کرد: اخیرا ماموریت آموزش عالی در حوزه توجه به مهارت‌آموزی در دانشگاه‌ها جدی‌تر شده است و دانشگاه در آماده کردن افراد در این زمینه به جامعه ورود پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه بازنگری برنامه‌های درسی دانشگاه، یکی از مهم‌ترین قداماتی است که در سال‌های اخیر انجام شده است، افزود: اغلب برنامه‌های درسی رشته‌های مختلف مربوط به دهه 60 است، تا قبل از دولت یازدهم این سرفصل‌ها بازنگری نشده بود که اخیرا این اقدام انجام شده است تا جایی که وزارت علوم اختیارات خوبی را به دانشگاه‌ها داده است. 

استادیار گروه آموزشی علوم تربیتی دانشگاه فردوسی بیان کرد: دانشگاه بالاترین سطح آموزش است و عموما یک وجهه تدریس دروس در دانشگاه، دانش بشری آن علم است که اساتید دوست دارند دیدگاه علمی عالمان را سر کلاس عنوان کنند و این مورد بسیار پر رنگ است و وجهه دیگر آن، ایجاد توانمندی، اشتغال و مهارت آموزی است. این پارادوکسی است که در دانشگاه وجود دارد.

 کرمی ادامه داد: در حال حاضر توجه به بخش عملی دروس پررنگ‌تر شده است؛ درس کارورزی و کارآموزی را الزامی کردیم و حتی برای رشته‌های علوم انسانی در دوره‌های ارشد 2 واحد کارورزی پیش بینی شده است تا بتوانند ارتباط بین رشته‌ها و بازار کار را بهتر درک کنند.

وی با بیان اینکه ما اطلاعات مربوط به بازارکار را نداریم که این اطلاعات می‌تواند با ارتباط وزارت علوم با وزارت کار یا تامین اجتماعی و یا نهادهای متولی این موضوع تامین شود، اضافه کرد: این بخش مربوط به قبل از ورود دانشجویان به دانشگاه است، قسمتی که مربوط به دانشگاه و دروس آن می‌شود، دانش بشری  آن علم و نیاز روز بازار کار است. 

مدیرگروه علوم تربیتی دانشگاه فردوسی بیان کرد: یکی از موضوعات اصلی به ویژه در تحصیلات تکمیلی موضوع تولید علم و جهت گیری وزارت علوم در تولید مقالات علمی است که بتواند سطح علمی دانشگاه را ارتقاء بخشد.

کرمی با تاکید بر اینکه متاسفانه گسست عمیقی بین دانشگاه و صنعت وجود دارد، عنوان کرد: نبود ارتباط مناسب بین جامعه و صنعت موجب می‌شود حتی برای دروسی که جنبه کارورزی و عملی دارند نیز نتوانیم فرصتی را فراهم کنیم تا دانشجویان ما وارد بازار کار شوند.

وی ادامه داد: اگر بخواهیم این مشکل حل شود، بایستی پذیرش دانشجو براساس نیاز جامعه باشد که برآورد دقیق از نیاز جامعه توسط دستگاه‌های متولی خارج از وزارت علوم تحقیقات و فناوری انجام می‌شود. 

مسئول کمیته تخصصی برنامه‌ریزی درسی دانشگاه فردوسی گفت: ما باید سعی کنیم دروس دانشگاهی را به سمت اشتغال‌زایی و مهارت‌آفرینی سوق دهیم و به ایجاد سرفصل‌های درسی که بتواند به این موضوع کمک کند روی آوریم. همچنین اضافه کردن واحدهای عملی بیشتر در کنار دروس نظری نیز تاثیر بسزایی دارد. 

کرمی، با اشاره به اینکه یکی از مشکلات نظام آموزشی کشور این است که دروس، موضوع محور تدریس می‌شود، خاطرنشان کرد: اگر به جای موضوع محوری، مساله محوری مبنای دروس نظری باشد دانش آموختگان افراد جرات مند تری در جامعه می‌شوند.

وی با بیان اینکه آسیب اشتغال دانش آموختگان دانشگاهی از دو زاویه قابل بررسی است، عنوان کرد: اول این که پذیرش دانشجو مبتنی بر آمایش سرزمین و نیاز بازارکار باشد که این امر بعید به نظر می‌رسد که بررسی شود. به‌طوری که وقتی ما می‌خواهیم رشته‌ای راه‌اندازی کنیم، بیشتر از اینکه بدانیم فارغ التحصیل آن مورد نیاز بازار است، دنبال آن هستیم که استاد برای آن، در دانشگاه وجود دارد یا خیر. 

استادیار گروه آموزشی دانشگاه فردوسی اضافه کرد: ما در دانشگاه فردوسی به عنوان یکی از دانشگاه‌های سطح یک و برتر کشور حق بازنگری برنامه‌های درسی خود را داریم و نیاز به تبعیت از وزارت علوم به شکل متمرکز نیست.

کرمی عنوان کرد: ما در دانشگاه فردوسی درنظر داریم که بتوانیم آموزش‌های دانشجویان را بیشتر در راستای نیاز بازار تعریف کنیم و در زمینه بازنگری برنامه‌های درسی یک بخش از مطالعات بررسی آینده شغلی دانش آموختگان قدیمی دانشگاه است که آیا جذب بازار کار شده‌اند و کارفرما تا چه حدی از آنان رضایت دارد.


انتهای پیام


نظر خود را ثبت کنید