حفاظت محیط زیست , مشارکت مردم , دریاچه ارومیه " />

معاون سازمان محیط زیست:

نجات دریاچه ارومیه تنها با مشارکت همگانی امکانپذیر است

مهاباد - ایرنا - معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: احیای دریاچه ارومیه تنها با مشارکت همگانی و عزم آحاد مردم امکانپذیر است.
حمید ظهرابی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برای احیای این دریاچه باید نگرش و شیوه بهره برداری مردم تغییر کرده و مردم نیز موفقیت در احیای دریاچه در صورت تلاش همگانی را باور کنند.
وی بیان کرد: تحقق این مهم منوط به ارایه مشاوره های فنی، افزایش توانمندی در بخش کشاورزی و اجرای برنامه های مشارکتی است اما منافع همه در کنار اجرای این برنامه ها باید تامین شود.
ظهرابی ادامه داد: وضعیت محیط زیست در سطح کشور به دلایل متعددی از جمله نوع رفتار انسان ها و شیوه نادرست در بهره برداری از منابع آب و خاک مناسب نیست.
وی با بیان اینکه ایران در تخریب محیط زیست در رده بندی های بالای جهانی قرار دارد، افزود: در مسایلی همچون مصرف درست انرژی، آب و فرسایش خاک نیز رتبه ایران مناسب نیست.
ظهرابی با بیان اینکه این مشکل با ضعف در فرهنگ سازی ارتباط مستقیم دارد، اظهار داشت: به جای توجه فنی و حاکمیتی به مساله محیط زیست باید از نظر فرهنگی و اجتماعی به آن توجه شود.
وی گفت: رابطه دولت با مردم و دولت با دولت در این زمینه هم مناسب نیست؛ به طوری که دولت ها خود را مالک منابع می دانند و مردم هم با همین تفکر در امر بهره برداری خود را رقیب دولت به شمار می آورند و انتظار دارند که دولت همه کارها را انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه شیوه های مدیریتی باید اصلاح شود، مصداقی برای ناموفق بودن شیوه های سنتی عنوان کرد و اظهار داشت: برخی از مناطق به مدت چندین دهه و با هدف افزایش گونه های حیات وحش حفاظت شده اما هر ساله جمعیت آنها در این مناطق کاهش یافته است.
ظهرابی یادآور شد: در حالت طبیعی هر ساله 30 درصد جمعیت حیات وحش در مناطق حفاظت شده باید افزایش یابد در حالی که به علت مغایرت منافع مسوولان با منافع مردم این امر در کشور ما تحقق نمی یابد.
وی بیان کرد: محیط زیست در گذشته به جای برنامه ریزی برای جلب مشارکت مردم با اقدامات اداری یا قضایی مدیریت شده است و این کار هم با منافع جوامع محلی در تضاد است و هم سبب می شود که مردم همکاری لازم را نداشته باشند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: مشارکت دادن مردم و جوامع محلی در اجرای برنامه های زیست محیطی از برنامه های اولویت دار سازمان حفاظت محیط زیست است و این مهم در قالب برنامه مدیریت زیست بومی از تالاب ها شروع شده و روز به روز دامنه آن گسترده می شود.
وی بیان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست تلاش می کند تا با همکاری همه سازمان ها و مردم ضمن دستیابی به توسعه پایدار، اقتصاد و رفاه مردم را نیز توسعه دهد‌.
ظهرابی افزود: پروژه همکاری احیای دریاچه ارومیه و استقرار کشاورزی پایدار که در مدت کوتاهی اجرا شده به نتایج مطلوبی رسیده به طوری که در روستاهای هدف، ضمن کاهش آب مصرفی در بخش کشاورزی، راندمان تولید نیز افزایش یافته است که این مهم در سایر بخش ها نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: در این طرح با بکارگیری 200 نفر از کارشناسان فنی برای انتقال تجربه های خود به کشاورزان ضمن کمک به احیای دریاچه ارومیه، توانمندی جوامع محلی نیز ارتقا می یابد به طوری که زنان خانه دار در روستاهای هدف با ارایه آموزش های لازم با معیشت های جایگزین شاغل می شوند.
وی اضافه کرد: طی پنج سال از اجرای این پروژه، جوامع محلی و کارشناسان به نتایج خوبی در این زمینه دست یافته اند به نحوی که ضمن افزایش بهره وری، مصرف آب حدود 35 درصد کاهش یافته است.
ظهرابی افزود: این اقدام بسیار مفید می تواند در تمام حوضه های آبریز دریاچه ارومیه با استفاده از توان علمی و فنی کارشناسان جهادکشاورزی بکار گرفته شود و نقش بسیار مهمی در مدیریت مصرف آب و احیای دریاچه ارومیه داشته باشد.
ظهرابی گفت: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان دبیر ستاد ملی احیای دریاچه ارومیه در این باره ایفای وظیفه می کند و برنامه هایی در خصوص مدیریت زیست بومی و مشارکت دادن کشاورزان برای تغییر نگرش و اهتمام جدی آنان در کاهش مصرف آب، حفظ منابع آب و خاک و حفظ تنوع زیست محیطی اجرا می کند.
به گزارش ایرنا، معاون سازمان حفاظت محیط زیست به منظور شرکت در آیین افتتاح نمایشگاه دستاوردهای پروژه همکاری در احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی و استقرار کشاورزی پایدار به میاندوآب سفر کرده است.
میاندوآب با بیش از 277 هزار نفر جمعیت در جنوب آذربایجان غربی واقع است.
9871/6185/3072

نظر خود را ثبت کنید