در مراسم تفاهم نامه همکاری مابین دانشگاه خواجه نصیر و پلیس راهنمایی و رانندگی عنوان شد

تعریف پروژه های تحقیقاتی مشترک و حمایت از پایان نامه های مرتبط با ماموریت پلیس راهور

  • تاریخ انتشار : 1399/10/18 ساعت : 13:02 - 3 سال قبل
  • از گروه : علمی
  • زیرگروه : پژوهش
معاون پژوهشی دانشگاه خواجه نصیرالدین در باره زمینه های همکاری با رئیس پلیس راهور ناجا اظهار کرد: تعریف و اجرای طرح های پژوهشی و فناورانه کاربردی مشترک، حمایت از پایان نامه های تحقیقاتی مرتبط با ماموریت پلیس راهور، برگزاری میزگرد و همایش علمی، همکاری های آموزشی و تبادل اساتید برای فراگیری علوم مشترک، حمایت از فعالیت های مشترک در حوزه انتشار مقالات علمی و تعریف پروژه های کسر خدمت سربازی از دیگر زمینه های همکاری در این تفاهم نامه است.

به گزارش ایسنا؛ دکترفرهاد یزدان در مراسم تفاهم نامه مشترک همکاری مابین دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین و پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا اظهار کرد: دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در میان ۱۳ دانشگاه برتر ایران قرار دارد و نگاهش از ابتدا جامعه محور و کار آفرین بوده است.

رئیس دانشگاه خواجه نصیرالدین افزود: مجموعه پردیس بین الملل دانشگاه در قالب MIC مجموعه ای است که نگاه و هدفش صرفا آموزش نبوده و با توجه به توان بالایی که در نیروهای جوان وجود دارد به دنبال رفع مشکلات است. در حال حاضر نگاه چند بعدی و چند جانبه بیش از هر زمانی لازم است، در این راستا با کشورهای چین و روسیه در حال تعامل هستیم که امیدواریم دانشگاه های مشترکی را در کشور راه اندازی کنیم که در راستای رفع نیازهای جامعه باشند.

دکتر یزدان دوست تصریح کرد: کنترل ترافیک از تخصصی ترین کارهای پلیس راهور است که ابعاد اجتماعی، تبعات اقتصادی و امنیتی دارد. شایسته است این شاخه از کار نیروی انتظامی که از فناورانه ترین بخش ها نیز است، برای رفع نیازهای خود با مراکز آموزش عالی نظیر دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در همکاری باشد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه خواجه نصیرالدین، دکتر محمد طالعی معاون پژوهشی دانشگاه خواجه نصیرالدین گفت: اهداف تفاهم نامه فوق ارتقای زیرساخت ایمنی و سلامت ترافیکی به منظور کاهش حوادث، بهبود سنجش رانندگان و روش های آموزش رانندگی، توسعه کاربرد فناوری های نوین پایش ترافیک و شیوه رانندگی، تعریف پروژه های تحقیقاتی و فناورانه مشترک در زمینه های مختلف است.

وی در باره زمینه های همکاری با رئیس پلیس راهور ناجا اظهار کرد: تعریف و اجرای طرح های پژوهشی و فناورانه کاربردی مشترک، حمایت از پایان نامه های تحقیقاتی مرتبط با ماموریت پلیس راهور، برگزاری میزگرد و همایش علمی، همکاری های آموزشی و تبادل اساتید برای فراگیری علوم مشترک، حمایت از فعالیت های مشترک در حوزه انتشار مقالات علمی و تعریف پروژه های کسر خدمت سربازی از دیگر زمینه های همکاری در این تفاهم نامه است.

معاون پژوهشی دانشگاه خواجه نصیرالدین همچنین بیان نمود: امیدواریم عزم ملی در استفاده از فناوری درکاهش حوادث رانندگی به وجود آید و همچنین رفتار مردم به کمک علم داده پایش شود.در این تفاهم نامه دو طرف ملزم به استفاده ازکلیه امکانات طرفین اعم از علمی، فنی، نیروی انسانی، اطلاعات، تجربه و تخصص با هدف ارتقا ایمنی و سلامت در حوزه ترافیک شدند.

وی افزود: شناسایی نقاط حادثه خیز جاده های کشور، تولید محتوای مناسب در راستای تعییر نگرش رانندگان بخش حمل و نقل عمومی، توسعه فناوری های نوین پایش شیوه رانندگی و توسعه زیر سیستم های تشخیص خواب آلودگی و رفتار پرخطر راننده از دیگر اهداف این تفاهم نامه است.

سردار کمال هادیان‌فر رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در مراسم امضای تفاهم نامه با زمینه همکاری مشترک درراستای کاهش سوانح رانندگی و کنترل ترافیک اظهار کرد: موضوع راه، انسان و ترافیک جز چالش های اساسی است.

وی گفت: مهمترین چالش بین فناوری و خودرو، ایمنی رانندگان و عابرین پیاده، راه و وسیله نقلیه است. سالانه ۱.۵ میلیون نفر در دنیا جان خود را بر اثر تصادف از دست می دهند و ۱۷ هزار کشته و ۳۶۵ هزار مجروح‌ نیز آمار سالانه کشور ما بر اثر تصادفات است که ۱۵ تا ۲۰ درصد این مجروحان قادر به حرکت نیستند و گذشته از خسارتی که تصادفات برای فرد دارد، خسارت و بار مالی زیادی نیز برای دولت ها به همراه دارد.

رییس پلیس راهور ناجا ادامه داد: نیاز است اقدامات آموزشی و آموزش های همگانی با همکاری آموزش و پرورش، وزارت بهداشت، دانشگاها ها و به طور کلی ۱۹ دستگاه مسئول در حوزه راهور توسعه یابد تا تصادفات کاهش پیدا کنند.

هادیان‌فر افزود: استفاده از ظرفیت همه دستگاه ها بالاخص دانشگاه ها تکلیف قانونی است. ما باید از فناوری و تجهیزات روز دنیا در ایجاد تحول سیستمی و هوشمندی استفاده کنیم و زمانی که استفاده از فناوری مدنظر قرار گیرد نقش دانشگاه ها پررنگ تر می شود. امروزه تلاش های فردی ما را به نتیجه نمی رساند بلکه باید هم افزایی وجود داشته باشد. همه با هم باید کار کنیم تا کنترل ترافیک، تسهیل در تردد و کاهش حوادث و تصادفات را به وجود آوریم.

انتهای پیام


نظر خود را ثبت کنید