موفقیت محققان در تولید حیوانات آزمایشگاهی در راستای توسعه علوم پزشکی

با توجه به مدل سازی حیوانی و تحقیقات درون تنی محققان دانشگاه علوم پزشکی کردستان، موش‌های دستکاری ژنتیکی شده را تولید کردند که این موش‌ها در توسعه دانش سلول‌های بنیادی موثر است.

به گزارش ایسنا، یکی از دستاوردهایی که با تلاش محققان کشورمان در حوزه سلول‌های بنیادی محقق شد، موش‌هایی هستند که اگرچه جثه کوچکی دارند، اما دارای کابردها و نقشی قابل توجه در عرصه پزشکی دارند.

نقش حیوانات «ناک‌آوت» یا دستکاری ژنتیکی شده این روزها در پزشکی بسیار پررنگ شده است و طی سال‌های اخیر، فناوری تولید این حیوانات با امکان تغییرات ژنی و بافتی بسیار پیشرفت کرده است.

بر این اساس محققان و پژوهشگران کشور در دانشگاه علوم پزشکی کردستان توانستند پس از 5 سال مطالعات اولین موش «ناک آوت» را در کشور تولید کنند. در این محصول یک ژن مرتبط با تکامل دندان، مو و رشد بدن حذف شده است که جهت مطالعات تخصصی سلول درمانی و پزشکی بازساختی بسیار حائز اهمیت است.

موش‌های دستکاری ژنتیکی شده به‌ عنوان مدلی برای ایجاد بیماری‌های ژنتیکی انسانی از جمله انواع سرطان‌ها، بیماری‌های نقص ایمنی،عصبی، قلبی و ناباروری بسیار حائز اهمیت است.

راه اندازی سیستم crisper/cas9 از دیگر موفقیت‌های فعالان این عرصه است. این سامانه به‌ عنوان کارا ترین و جدیدترین سیستم دستکاری ژنوم در کشور، می‌تواند افق‌های جدیدی را در این عرصه بگشاید. با این سیستم برای اولین بار در سال 2013 موش ناک‌آوت تولید شده است.

تولید موش هایی که دارای نقص سیستم ایمنی هستند نیز از دیگر دستاوردهای محققان و پژوهشگران کشور است. این موش‌ها هم اکنون با روش‌های مختلفی از جمله نقص ژنتیکی و اخیرا با استفاده از پرتوهای گاما در حال تولید هستند.

اهمیت این موش‌ها در پزشکی فرد محور مشخص می‌شود. پیش از دستیابی به چنین فناوری مهمی، داروهای شیمی درمانی مستقیما بر روی بیمار دارای سرطان استفاده می‌شد بدون آنکه مشخص باشد دقیقا ترکیب کدام یک از داروهای شیمی درمانی در از بین بردن تومور سرطانی بیمار موثرتر است. داشتن فناوری موش‌های دارای نقص سیستم ایمنی در کشور باعث توسعه پزشکی فرد محور می‌شود به طوری که می‌توان ابتدا سلول‌های سرطانی فرد بیمار را به بدن موش‌های دارای نقص سیستم ایمنی در کشور پیوند زد، تومور را درون بدن موش توسعه داد و سپس ضمن مطالعه رفتار تهاجمی تومور در بدن حیوان، ترکیبات مختلفی از داروهای شیمی درمانی را برای از بین بردن تومور مورد آزمون قرار داد تا بهترین ترکیب داروهای شیمی درمانی برای درمان سرطان فرد بیمار مشخص شود.

این فناوری در آینده قابلیت تجاری شدن را دارد و میتواند روند درمان بیماران سرطانی را دچار تحول ساخته و شانس موفقیت در درمان قطعی را به طور قطعی افزایش دهد.

انتهای پیام


نظر خود را ثبت کنید